Dé mindset die een succesvolle ondernemer bezit: radicale open-mindedness
Een van de meest inspirerende boeken die ik ooit las, was Principles van Ray Dalio. Hij deelt er zijn inzichten die volgens hem dé basis voor succes vormen. De levensles die mij het meest bijgebleven is, gaat over wat Dalio radical open-mindedness noemt. Hij noemt het zelf hét belangrijkste hoofdstuk uit zijn boek. Radical open-mindedness gaat over accepteren dat we niet alles weten, niet altijd gelijk hebben en ons onbevooroordeeld kunnen openstellen voor de zienswijzen van anderen. Als mens, maar ook zeker als ondernemer.
Het doel van radicale open-mindedness? De wereld zien zoals hij écht is, waarbij je loskomt van jouw subjectieve kader waarmee je jouw omgeving waarneemt. Dat stelt je in staat om betere beslissingen te nemen, je volle potentieel te benutten en sneller je doelen te bereiken.
Let op, radical open-mindedness gaat veel verder dan eens luisteren naar anderen of hun suggesties toepassen. Dat zijn zaken die elke goede ondernemer regelmatig doet. Zolang hun antwoorden niet clashen met hoe wij de wereld zien (ons mental framework als het ware), worden we niet uit onze comfortzone gedwongen.
De échte challenge is kunnen omgaan met meningen, ideeën, die ons mental framework stevig uitdagen. Die impact hebben op een wereld die onbekend is voor ons mental framework. Net dan is het cruciaal om te kunnen accepteren dat hetgene wat wij als waarheid zien, misschien niet klopt. Het is dan dat we een mindset moeten hebben die erkent dat hetgene waar wij zo hard in geloven, wel eens niet waar kan zijn. We moeten niet enkel met een nieuwsgierige blik naar de wereld kijken, we moeten de realiteit zien door de ogen van een ander. We willen begrijpen wat er zich buiten ons framework afspeelt.
We moeten dus aan onze overtuigingen twijfelen – én anderen toelaten dat ook te doen. Alsof we hen steeds zouden vragen ons het tegendeel te bewijzen. Een oncomfortabele positie, dat beseft ook Dalio. Toch nodig om te begrijpen waar onze zwakke plekken zitten.
Zonder die radicale open-mindedness, blijven we ter plaatse trappelen – alsof je gewillig blind zou blijven voor de wereld rondom je. Maar het is niet gemakkelijk om deze mindset te gaan toepassen. Ik geef je drie tips om te beginnen met radical open-mindedness.
1 Omzeil je ego
Het is moeilijk om te accepteren dat we fout zijn en zwakke plekken hebben. Ons meest primitieve brein blokkeert ons daarin, want het ziet kritiek als een aanval. Onze eerste reactie is vaak om onszelf te verdedigen, waardoor er weinig ruimte overblijft om objectief na te denken. Omdat het zo’n natuurlijke reflex is, kunnen we dat niet zomaar achter ons laten. Wat we dan als eerste stap kunnen doen, is ons bewust worden van deze reflex.
Oefen om oprechte interesse te tonen in de meningen van anderen. Hoe zijn ze tot die gedachten gekomen? Laat je ondertussen niet verleiden door je ego, dat je graag zal influisteren dat wij het vast veel beter weten. We worden arrogant, want ons idee is juist, toch? We weten echter niet wat het gedachteproces is achter het andere idee. En op dat moment is de informatie achter dat proces vergaren belangrijker dan gelijk hebben. Vaak nemen ondernemers slechte beslissingen omdat ze zo overtuigd zijn dat ze gelijk hebben, dat ze geen alternatieve, misschien interessantere opties overwegen.
2 Het juiste gesprek, de juiste mensen
Sommige mensen proberen open-minded te zijn, maar hebben (al dan niet onbewust) al een beslissing genomen. Dus gaan ze op zoek naar mensen en informatie die deze beslissing ondersteunen. Niet de juiste houding om aan radicale open-mindedness te doen. Dit cherry picking-gedrag helpt de ondernemers in kwestie natuurlijk ook niet vooruit: ze blijven overtuigd van hun originele beslissing. Dus: ga eerst te luister, verzamel data en hak pas daarna de knoop door.
Natuurlijk kan je deze radicale open-mindedness niet overal even goed toepassen. Kies voor een gesprekspartner die je iets kan bijbrengen over het topic en zelf ook open staat om onbevooroordeeld te luisteren. Zo vermijd je dat je verzandt in een oeverloze ruzie in plaats van een nuttige discussie. Mensen die graag hun gelijk willen halen of altijd een antwoord klaar willen hebben, zijn niet de ideale gesprekspartner in dat geval. Een even open-minded persoon doet net het omgekeerde: ze zijn oprecht geïnteresseerd, stellen bedachtzame vragen en durven toegeven dat ze het ook niet weten.
3 Vergeet je ultieme doel niet
Wil je iemand zijn die altijd gelijk heeft? Of wil je iemand zijn die met zijn onderneming een verschil maakt? We willen graag tonen dat we gelijk hebben, zelfs als we het niet zeker weten. Waarom? We zijn ervan overtuigd dat echte leiders alles weten en geen enkele zwakte hebben. Nochtans is dat in realiteit absoluut niet zo. Ondernemers die weten dat ze niet perfect zijn en durven die radicale open geest te hebben, kunnen hun onderneming naar een hoger niveau tillen. Net omdat ze vinden dat ze niet alle waarheid in pacht hebben – dat heeft niemand. Door verschillende standpunten te exploreren, vinden ze het beste pad voor hen als ondernemer. In the long run is dat het enige wat telt.
Zelf deze radicale open-mindedness toepassen? Bij Rubicon begeleiden we ondernemers richting deze mindset, en brengen we jou in contact met andere founders die open in gesprek met jou gaan. Boek hier vrijblijvend een gratis klankbordsessie.