“Als je je team niet op de eerste plaats zet, zal je nooit op topniveau spelen.”
Het gaat hard voor Ludovic Ampe, co-founder van Neuroventis. Niet alleen haalde het bedrijf recent één miljoen euro op, maar de ondernemer werd ook net genomineerd voor de ‘Forbes 30 Under 30’-lijst. De snelle groei die Neuroventis meemaakt, is uitdagend en boeiend tegelijk voor Ludovic. Aan zijn ambitieuze plannen doet dat evenwel niks af: “Over 3 jaar kunnen we wereldleider zijn.”
Ondanks dat Ludovic al als jonge student allerlei zaken op poten zette, overweegt hij niet meteen om als ondernemer te beginnen en start hij zijn carrière als consultant. Een verhuis voor zijn toenmalige job, doet hem bedenken dat hij iets anders wil. “Toen ik een tijdje in Stockholm woonde voor mijn werk als management consultant, kwam ik daar terecht in de lokale start-upscene”, blikt Ludovic terug.
“Zo besefte ik dat ik altijd heel ondernemend was geweest, maar nooit de stap had gezet om ondernemer te worden. Toen ik in een volgende job opnieuw met veel founders in contact kwam, maakte ik de klik: ik wil ook gaan ondernemen. Ik wist ook al snel in welke sector. De gezondheidssector fascineerde me altijd al. Naast een passie voor ondernemen, heb ik ook een passie voor mensen”, vertelt hij.
Al zoekend naar een uitdaging komt Ludovic zijn co-founder Jonathan Schreiber tegen. Die ontwikkelt op dat moment Helpilepsy, een platform voor epilepsiepatiënten en artsen. Ludovic besluit mee in het bedrijf te stappen: “De broer van mijn co-founder heeft epilepsie. Toen ik meer leerde over de aandoening, wilde ik er mee mijn missie van maken. Ik verdiepte mij in de medische wereld en was versteld van de opportuniteiten. Ik zag mogelijkheden om de levenskwaliteit van de patiënten te verbeteren.”
Digitaal platform voor neurologie
Gedreven om daar iets aan te veranderen, bouwen de twee verder aan Helpilepsy. Vandaag is het al even actief als monitoringsplatform. Het laat patiënten toe om zaken zoals hun aanvallen, bijwerkingen en medicijnen beter op te volgen. Hun behandelend arts krijgt zo een duidelijk en objectief beeld van deze gegevens. “Het is momenteel vooral reactief. Maar het geeft patiënten de mogelijkheid om een actievere rol in hun gezondheid op te nemen. Al is het de bedoeling om op korte termijn algoritmes te ontwikkelen”, legt Ludovic uit.
“We verzamelen veel data, waardoor we steeds beter kunnen begrijpen wat nu een aanval uitlokt. Zo kunnen we de apps personaliseren. Als we een link zien tussen slaaptekort en aanvallen bij iemand, kunnen we die persoon adviseren om voldoende te slapen bijvoorbeeld”, schetst de ondernemer.
“Niets houdt ons tegen, buiten snel genoeg een team uitbouwen.”
Ondertussen heeft het duo ook de stap gezet om een andere gelijkaardige applicatie te ontwikkelen: MigraineManager, dat zich richt op hoofdpijnpatiënten. Om alle bestaande en toekomstige applicaties te bundelen, is er het overkoepelende platform Neuroventis.“Er is vraag vanuit artsen naar dergelijke monitoring voor andere neurologische ziektes. Vandaag is er al Helpilepsy en MigraineManager, maar we bekijken nu of we ook iets kunnen ontwikkelen voor ziektes zoals Parkinson en MS. Uiteindelijk willen we met Neuroventis hét platform voor neurologie zijn, omdat we geloven dat dit de manier is om uiteindelijk het meeste waarde te creëren voor patiënten zelf.”
Om de groei van Neuroventis te ondersteunen, haalden de founders recent één miljoen euro aan funding op. “Daarmee willen we nieuwe producten op de markt brengen, maar ook verder internationaliseren”, verduidelijkt de co-founder. “Wij kunnen écht groot worden. Neuroventis kan wereldleider worden op vlak van digitale neurologie binnen drie jaar volgens mij. We weten hoe we snel nieuwe producten moeten lanceren, de software is gemakkelijk te vertalen en overal hebben artsen hier nood aan. Niets houdt ons tegen, buiten snel genoeg een stabiel team uitbouwen.”
De uitdagingen van groei
De afgelopen maanden groeide het bedrijf van 2 founders naar een team van 18 mensen. Iets wat niet in de koude kleren gaat zitten bij de ondernemer. “De groei van Neuroventis boeit me enorm, maar heeft ook een grote impact op mij persoonlijk”, vertelt Ludovic. “Je job verandert volledig. Van alles zelf doen naar bijna alles delegeren. We zijn iets te snel gegroeid om daarin een gezond evenwicht te hebben. Dat evenwicht vinden, is tot nu toe een uitdaging geweest. Ik heb geen moeite om dingen uit handen te geven, maar je moet daar de nodige omkadering en opvolging bij geven. Dat is wel nieuw voor mij.”
“Ik heb de spiegel die de Rubicon-groep mij voorhoudt nodig”
“Dat is ook de reden dat ik bij Rubicon zit. Als je het team zo snel ziet uitbreiden, dan begin je wel na te denken over bepaalde zaken. Hoe kan ik dit team coachen? Waar wil ik zelf heen? Dat je van ondernemer tot ondernemer spreekt, vind ik enorm interessant. Ik ben altijd sceptisch tegenover mensen die het eens komen uitleggen, maar nooit zelf gedaan hebben. Hier zit de juiste mentaliteit. Ik heb de spiegel die de groep mij voorhoudt nodig”, zegt de ondernemer.
“Ik heb er mezelf ook beter leren begrijpen. Mijn sterktes, mijn rol en waar ik mezelf in de toekomst zie. Ook veel praktische tips, over wanneer het bijvoorbeeld het juiste moment is om senior profielen aan te trekken. Vroeger vond ik het moeilijk om zaken te prioriteren. Vroeger nam ik klanten voor, maar dat is kijken op korte termijn. Nu staat het team volledig op nummer één. Dat is volgens mij hét succes op lange termijn. Doe je dat niet, dan wreekt zich dat ooit.”
“De groeipijnen, waarvan ik altijd dacht dat ze cliché waren, hebben we echt wel doorgemaakt ”, besluit Ludovic. Toch ontmoedigt hem dat niet. “De mooie reacties die we krijgen van artsen en patiënten, motiveren me om ervoor te blijven gaan. De groei die we doormaken is uitdagend, maar tegelijk ook zeer boeiend.”
Dit interview werd afgenomen en geschreven door de fantastische Lara Deraes